Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z orzechami, musli i chipsy jabłkowe
Kroki postępowania
Na drugi dzień do miski wsypujemy mąkę, zaczyn. Z zaczynu odkładamy pół szklanki która nam się przyda do następnego pieczenia.
Siemię, dynie, orzechy, i mąkę pełnoziarnistą wsypujemy do miseczki i zalewamy szklanka gotującej wody i odstawiamy do ostygnięcia. I dodajemy do mąki. Sól rozpuszczamy w wodzie.
Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wyrabiam ręką i wlewam łyżkę oliwy żeby ciasto się nie kleiło w misce.
Ciasto wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką podsypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 3 h, nacinamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 250 na 10 minut i zmniejszamy do 180 na godzinę.
Po wyłożeniu chleba wykładamy na kratkę i pryskamy wodą i nakrywamy ręcznikiem do ostygnięcia