Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka piernikowe z migdałami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
masło 100 gram
cukier puder 50 gram
żółtko jajek 2 szt
kakao 1 łyżeczka
migdały zmielone 100 gram
miód prawdziwy 100 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropli
sól do smaku szczypta
białko 1 szt
cukier puder 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka piernikowe z migdałami

-Mąkę z masłem dokładnie posiekać nożem.
-Dodać sodę, przyprawę,aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto.
-Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.

Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego troszkę cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier można przechowywać w lodówce /niezbyt długo, szczelnie zamknięty/.

Gotowy lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 13.12.2012 18:44
super
gosia56 13.12.2012 18:09
super.
czekoladka_m 13.12.2012 17:52
Ale śliczne!!!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak