Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczna pierś kurczaka z piekarnika
Bycie na diecie kojarzy się z odmawianiem sobie kulinarnych przyjemności. Wcale nie musi tak być! Wystarczy nauczyć się gotować bez niepotrzebnych dodatków i zbyt dużej ilości tłuszczów. Fit kurczak z piekarnika jest jednym z przepisów, które sprawiają, że dieta przestaje być trudna. Pysznie wypieczony, soczysty i przede wszystkim - pełny smaku.
Jak przygotować fit kurczaka?
Na dnie metalowej miski lub naczynia żaroodpornego rozciągamy folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Na folię wysypujemy łyżkę posiekanego koperku oraz odrobinę soli i pieprzu – układamy na tym mięso.
Od góry ponownie doprawiamy mięso solą i pieprzem, ale dość delikatnie, by nie było zbyt ostre, następnie posypujemy je drugą łyżką siekanego koperku.
Na każdym filecie kładziemy łyżeczkę masła (może być roślinne)
Mięso obkładamy plastrami cebuli, całość dokładnie obwijamy w folię. Mięso pieczemy w temp. 180* przez ok. 40 minut.
Mięso jest lekkostrawne, ponieważ nie jest one smażone w panierce na oleju, dzięki czemu unikamy zbędnych kalorii. Ponadto jest nadzwyczaj soczyste i miękkie o delikatnym koperkowo – cebulowym aromacie.