Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z marchewką i kiełbasą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
marchewka 2 szt.
kiełbasa podwawelska 400 g
smalec 3-4 łyżki
cebula 2 duże
jajko 3-4
kasza manna 1/4 szkl.
Kucharek przyprawa do potraw
Czosnek suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z marchewką i kiełbasą

Cebulę posiekać, zeszklić na smalcu, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz majeranek - wymieszać i przesmażyć.
Marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki na drobnych.
Do startych ziemniaków dodać marchewkę, jajka, ostudzoną cebulę z kiełbasą, kaszkę oraz wyciśnięty czosnek i resztę przypraw - dokładnie wyrobić.
Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę ziemniaczaną, wierzch również posypać bułką tartą, nakryć i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160*C.
Następnie odkryć i dopiec kolejną godzinę, aby babka miała czas się zrumienić.

Podawać z dowolnym sosem (pieczarkowy, potrawkowy, grzybowy, pomidorowy) lub z kwaśną gęstą śmietaną.

Ostygniętą babkę pokroić w grube plastry i odsmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 02.12.2013 19:16
W dziecinstwie jadlam babke ziemniaczana ktora babcia robila. Brakuje mi tego smaku. Pysznie wyglada twoja.
Habibi 30.12.2012 00:58
Ja uwielbiam babkę ziemniaczaną i robię ją w różnych kombinacjach :)
aisoglam 30.12.2012 00:28
Apetycznie wygląda.
Lemon 30.12.2012 00:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak