Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z marchewką i kiełbasą
Marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki na drobnych.
Do startych ziemniaków dodać marchewkę, jajka, ostudzoną cebulę z kiełbasą, kaszkę oraz wyciśnięty czosnek i resztę przypraw - dokładnie wyrobić.
Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę ziemniaczaną, wierzch również posypać bułką tartą, nakryć i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160*C.
Następnie odkryć i dopiec kolejną godzinę, aby babka miała czas się zrumienić.
Podawać z dowolnym sosem (pieczarkowy, potrawkowy, grzybowy, pomidorowy) lub z kwaśną gęstą śmietaną.
Ostygniętą babkę pokroić w grube plastry i odsmażyć.