Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 GRAM
woda OK 100 ML
sól SZCZYPTA
jajko 1 SZTUKA
kapusta kiszona 10 DAG
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 ŁYZECZKI
sól DO SMAKU
pieprz DO SMAKU
masło 3 ŁYŻKI
cebula 1 SZTUKA
grzyby suszone 10 DAG

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Przygotowanie farszu:
jA AKURAT wykorzystałem kapustę , gdyz robiłem bigos: kapusta została opłukana i wrzucona do garnka, gotwana aż będzie miękka, nastepnie drobno posiekana. Grzyby namaczamy wieczorem do rana. w dalszej kolejności gotujemy w wodzie osolonej. Naastępnie mielimy je. Cebulę kroimy drobniutko i smażmymy na maśle. Potem dodajemy do grzybów i kapusty. Doprawiamy do smaku, dodajemy bułkę tartą.




Przygotowanie ciasta i gotowanie

Z 300 g mąki, 100 ml letniej wody, 1 jajko, szczypta soli zagniatamy dobrze ciasto. Rozwałkowywujemy na prostokont, cienki. Dzielimy na kwadraty, takie około 4 cm. I nakladamy farsz. Na srodku go kłądziemy i sklejamy po tzw. ukosie. Na kniec sklejamy robi i powstają uszka. Gotujemy we wrzoącej, osolonej wodzie. Wrzucamy je pojedyńczo i gotujemy. Króki okres gotowania tak średnio 3-4 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 01.10.2013 22:07
Zjadłabym parę z mięskiem
PaniMISIOWA 31.12.2012 14:30
ja dodaję tylko żółtko, wtedy ciasto jest delikatniejsze, bo biało je "utwardza"
Iwka 30.12.2012 21:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak