Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą budyniową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
mąka 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą budyniową

Gotujemy wodę z margaryną. Wsypujemy do niej mąkę z proszkiem i intensywnie mieszamy aż masa będzie gęsta. Ostawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy z jajkami. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok 30 min aż zrobią się góry na cieście i się zarumieni.

Masa budyniowa:

1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki budyniu śmietankowego
1 masło

Gotujemy 1,5 szkl mleka. Resztę mleka łączymy z budyniami, mąkami i cukrem. Wlewamy pomału do mleka i mieszamy aż zrobi się krem. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie miksujemy z masłem. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone placki. Wierz można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 26.01.2013 15:49
dobre ciasto :)
Milena87 29.12.2012 15:22
moje ulubione cisto:)
gosia561 25.12.2012 22:58
ale ciacho
caffee_tea 25.12.2012 22:02
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak