Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna kaczka w miodzie z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód płynny 3 łyżki
sos worcester 2 łyżki
sól do smaku
jabłka 3 sztuki
rosół drobiowy 2 sztuki
kaczka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna kaczka w miodzie z jabłkami

Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć kaczkę w środku solą. Wymieszać miód z sosem worcester i połową porcji natrzeć kaczkę w środku. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, nafaszerować środek kaczki (czwartki jabłka). Otwory kaczki zaszyć wykałaczkami lub bawełnianą nitką. Na zewnątrz natrzeć kaczkę solą, pieprzem i czosnkiem. Polać resztą sosu miodowego-worcester. Włożyć do brytfany, podlać bulionem z kostek rosołowych. Wierzch kaczki przykryć surowym boczkiem (w miarę tłustym), aby uchronić kaczkę przed wysuszeniem. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Przez cały czas pieczenia polewać kaczkę z wierzchu wytworzonym sosem. Potem ściągnąć plastry boczku obok kaczki i piec dalej z obu stron do zrumienienia się skórki. Ja swoją kaczkę podałam z chrzanem i z jabłkami ze środka. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 19.02.2013 18:53
super
RenataZ-et 17.02.2013 21:09
Bardzo eleganckie i wykwintne danie
Wafelek2601 30.12.2012 00:18
Super
Monika111 27.12.2012 10:19
Wyśmienita :)
Magula 27.12.2012 08:53
musiałą być pyszna
ziutula
ziutula 27.12.2012 07:56
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak