Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolska polewka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 1/2 litra
śmietana 30% 200 ml
masło 3 łyzki
sól do smaku
woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska polewka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z solą
Krok 1 - Staropolska polewka foto
2
Z maślanki i 2 łyżek mąki przygotować zawiesinę
Krok 2 - Staropolska polewka foto
3
Gdy woda będzie zagotowana, zawiesinę wlewać, ciągle mieszając. Zupa nie może być zbyt rzadka.
Krok 3 - Staropolska polewka foto
4
Na sam koniec dodać masło i zdjąć z ognia, następnie dodać słodką śmietankę i wymieszać.
Krok 4 - Staropolska polewka foto
5
Podajemy z ziemniakami okraszanymi cebulka i posypujemy szczypiorkiem.
Krok 5 - Staropolska polewka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

22.03.2013 22:39
To moja zupa z dzieciństwa,nie zapomniany smak,uwielbiam ją gotuję tak samo z przepisu mojej mamy:)
babajaga1969 04.01.2013 18:28
mniam - pamiętam jak moja babcia gotowała polewkę - do dziś wspominam jej smak
parysek10 04.01.2013 15:46
jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy
artur7 04.01.2013 14:03
smaczne
IwonaKa 04.01.2013 12:47
nigdy nie jadłam
Zdzisław 04.01.2013 12:44
nie jadłem takiej polewki
Miki 04.01.2013 12:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak