Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU !

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 szt
mleko 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1/2 litra
cukier 1/2 szkl
margaryna 1 szt
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU !

Kroki postępowania

1
1/2 litra mleka zagotowujemy z 1/2 szkl cukru co jakiś czas mieszając. W między czasie w 1/2 szklance mleka rozpuszczamy budyń waniliowy z 2 łyżkami mąki. Dobrze rozmieszany dodajemy do gotującego się mleka z cukrem.
Krok 1 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto
2
Następnie wystudzony bydyń miksujemy z kostką margaryny, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Krok 2 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto
3
Następnie dobrze miksujemy na gładką masę. Taka masą przekładamy ptysie lub nawet można użyć jako masę do tortu.
Krok 3 - MASA BUDYNIOWA DO PTYSI I TORTU ! foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 06.06.2013 21:42
szybka masa dobra do każdego ciasta
gosia1988 05.03.2013 13:29
do ptysi to super :)
treonina 10.01.2013 15:28
robię podobną, jest bardzo fajna!
Poison1988 06.01.2013 00:17
Kolejna z myślami Ptysiowymi się melduje :D pycha :)
Cynamonka 05.01.2013 20:11
oj narobiłaś mi smaku na ptysie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak