Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa bananowa z kurczakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś kurczaka pojedyńcza 1 szt
cebula czerwona 1 szt
por (biała część) 1 szt
cytryna 1 szt
bulion warzywny 6 szklanek
mąka 2 łyżki
curry 1 łyżeczka
cukier do smaku
banan 2 szt duże
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
ogórek 2 szt
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bananowa z kurczakiem

Cebulę i por obieramy i kroimy w pół talarki. Ogórki myjemy i /ze skórką/ również kroimy w półtalarki. Cytrynę dokładnie szorujemy, skórkę ścieramy na tarce i wyciskamy sok. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące wymieszanej z imbirem i obsmażamy na rozgrzanej na patelni łyżce oliwy. Mięso przekładamy do gotującego się bulionu. Na patelnię wlewamy resztę oliwy, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy i dodajemy do zupy. Razem gotujemy ok. 5 min. Dodajemy ogórki a po 2-3 min. skórkę i połowę soku z cytryny. Na końcu dodajemy obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny banany i curry. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 2 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gotuj z Misiem 06.01.2013 00:40
Trzeba będzie spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak