Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w calosci z rozmarynem i cytryna
Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z maslem, rozmarynem, skorka cytrynowa, sola i pieprzem na gladka paste. W kurczaku zrobic kieszonki poprzez oddzielenie skory na piersi i udach. Kieszonki wypelnic mieszanka masla z czosnkiem. Do wnetrza kurczaka dodac odrobine mieszanki maslanej i 2 cytryny pokrojone w cwiartki. Z wierzchu natrzec kurczaka maslem czosnkowym, wlozyc do brytfanki lub naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzine i 50 minut, co 15 minut polewajac kurczaka wytapiajacymi sie sokami. Kurczak bedzie gotowy gdy skora z wierzchu bedzie zarumieniona a soki wyplywajace z niego beda klarowne. Po upieczeniu kurczaka wyciagnac z naczynia w ktorym byl pieczony, polozyc na talerzu, luzno przykryc folia aluminiowa i odstawic na 10 minut przed podaniem.
Serwowac z ulubiona salata, pieczonymi ziemniakami lub frytkami.