Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą mleczną karmelem i polewą- galaretką
Kroki postępowania
białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 170 stopniach przez 10-15 minut.
Mleko płynne zagotować z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Masło utrzeć na puch i powoli, dalej ucierając dodać mleko z cukrem.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować. Do żelatyny dodać cukier, śmietanę, kakao i masło, podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy.
Na wystudzony biszkopt położyć masę, rozsmarować ugotowane mleko skondensowane i polać polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa szybciej stężała.