Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
jajko 1 szt
mąka 2 łyżki
sól
pieprz
czosnek 3 ząbki
jogurt
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek ( około 3 ząbków). Wszystko dobrze wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w talarki pieczarki. Zabielić wszystko jogurtem. Jeśli sos będzie dla nas za rzadki, można dodać łyżkę mąki. Podać placki ziemniaczane polane gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 01.10.2013 22:17
Placki z sosem to dla mnie nowość, mężuś się ucieszy jak zrobię :)
PaniMISIOWA 01.01.2013 13:12
prezentują się bardzo apetycznie
Anula 01.01.2013 12:17
Uwielbiam:)
kriko 01.01.2013 11:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak