Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
margaryna lub masło 10 dkg.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
olej 1 łyżka
woda 5 łyżek
Nadzienie:
cebula 1 kg.
olej 3 łyżki
kminek Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18-procentowa 1/2 szkl.
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cebulowa

mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia dodać masło lub margarynę i posiekać nożem,wlać rozpuszczony cukier w wodzie oraz olej i zagnieść ciasto zawinąć powstałą kulę w folię i schłodzić w lodówce,po schłodzeniu wylepić wysmarowaną formę do tarty ciastem i upiec w temp.190st.ok.10min.Cebule obrać pokroić w piórka a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju,doprawić do smaku solą,pieprzem,kminkiem i ziołami prowansalskimi wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto,ser zetrzeć na tarce jarzynowej wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ponownie wymieszać i polać na tartę wstawić do piekarnika i zapiec w 180st.ok.30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.04.2013 19:49
pysznie się zapowiada
Pomocnik 06.02.2013 11:53
pycha
Wafelek2601 02.02.2013 11:37
Smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak