Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybki aromatyczny bigos

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 30-40 dkg
kiełbasa cienka 30 dkg
słonina 10 dkg
mięso wołowe gotowane 20 dkg
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżeczki
sól do smaku
cebula biała 2-3 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
łka muszkatałowa szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2-1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
kapusta kiszona 1 z marchewką

Przepis i sposób przygotowania na: szybki aromatyczny bigos

Kroki postępowania

1
Kapustę odcisnąć z kwasu, pokroić na krótsze kawałki i obgotować w małej ilości wody do miękkości. Odciśniętego kwasu nie wylewać - może się przydać, aby dolać do bigosu, jeśli okaże się,że jest zbyt łagodny.
Krok 1 - szybki aromatyczny bigos foto
2
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić. Skwarki wybrać i przełożyć do obgotowanej kapusty.
Krok 2 - szybki aromatyczny bigos foto
3
Teraz na tłuszczu ze słoniny zrumienić cebulę pokrojoną w plastry i całość przełożyć do kapusty.
Krok 3 - szybki aromatyczny bigos foto
4
Przesmażyć boczek wędzony pokrojony w plastry a następnie w słupki i też dodać do kapusty.
Krok 4 - szybki aromatyczny bigos foto
5
Przesmażyć kawałki wołowiny oraz kiełbasę w tłuszczu który puści kiełbasa - dodać do kapusty.
Krok 5 - szybki aromatyczny bigos foto
6
Całość wymieszać, pogotować około 10 minut i dodać przyprawy :liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,jarzynkę.
Krok 6 - szybki aromatyczny bigos foto
7
Dodać majeranek i całość dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 7 - szybki aromatyczny bigos foto
8
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić na wolnym ogniu.
Krok 8 - szybki aromatyczny bigos foto
9
W tym czasie zrumienić mąkę na patelni ( bez tłuszczu ), dolać powoli ciągle mieszając rzadszej części bigosu, a po dokładnym rozprowadzeniu zasmażki całość przelać do bigosu i wymieszać.
Krok 9 - szybki aromatyczny bigos foto
10
Na koniec bigos posypać szczyptą gałki muszkatałowej, a po wymieszaniu z całością - bigos gotowy.
Krok 10 - szybki aromatyczny bigos foto
11
Podawać gorący z chlebem, ja podałam z tostowym.
Krok 11 - szybki aromatyczny bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 02.06.2013 22:00
Pyszny bigos
Ewelina38 19.04.2013 17:12
bigos to ja mogę jeść i jeść, uwielbiam go :)
Joanna23 25.03.2013 14:47
lubię taki
mysza75 21.03.2013 11:07
Uwielbiam taki bigosik :-)
RenataZ-et 24.02.2013 21:06
Bardzo lubię bigos :)
Aannkaa82 19.02.2013 20:16
Wygląda przepysznie. Uwielbiam bigos.
gacopierz23 12.01.2013 21:34
dobry
IwonaDD 09.01.2013 16:25
wygląda przepysznie
ONY_za_kare 09.01.2013 09:43
pychotka!
Magda24 08.01.2013 18:52
lubię taki bigos
Joannasz3190 08.01.2013 17:26
Lubię taki :)
Monika58 08.01.2013 16:55
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak