Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Balowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
mleko 2,5 szkl.
cukier 1/2 szkl.
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyż.
masło 125 g
masa krówkowa gotowa 600 g
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyż.
cukier puder 4 łyż.
czekolada gorzka 50 g
krakersy 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Balowe

Kroki postępowania

1
Krem budyniowy: W jednej szklance mleka mieszam obie mąki i żółtka. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową i gotuję budyń na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Do ciepłego (ale nie gorącego) budyniu dodaję stopniowo po łyżce utarte masło i miksuję. Ciepłą masę budyniową wykładam na biszkopt, wyrównuję.
Krok 1 - Ciasto Balowe foto
2
Następnie układam warstwę krakersów, na to wylewam ciepłą masę krówkową.
Krok 2 - Ciasto Balowe foto
3
Ponownie układam warstwę krakersów.
Krok 3 - Ciasto Balowe foto
4
Na koniec całość przykrywam ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną. Posypuję wierzch startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki do schłodzenia.
Krok 4 - Ciasto Balowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 12.04.2014 11:16
Smakowite:)
Kuchenka 24.07.2013 14:51
świetnie wyglądające ciasto
artur7 13.01.2013 10:20
bardzo pysznie wyglada
haniaa 09.01.2013 12:06
ale smacznie wygląda... ;)
Katarzyna/kate1980 08.01.2013 22:09
apetycznie wygląda
V_kuchareczka 08.01.2013 20:32
Rewelacja
Renataj 08.01.2013 20:25
Prezentuje się bardzo apetycznie.
parysek10 08.01.2013 20:10
piękne
Anna133 08.01.2013 19:53
wygląda nie samowicie nie próbowałam jeszcze
Rafał10 08.01.2013 19:42
prezentuje się super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak