Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna -ciasto 500 gram
cukier puder 100 gram
margaryna 150 gram
jajko 1 szt
miód prawdziwy 100 gram
śmietana 0,5 szklanki
powidła śliwkowe 350 gram
orzechy włoskie nadzienie 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
skórka pomaranczowa kand 1/2 szklanki
śliwki suszone 1/2 szklanki
miód prawdziwy 1/2 szklanki
mleko -krem 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 100 gram
cukier wanilinowy 1 op
masło 250 gram
biszkopty okrągłe -oraz 28 szt
rum 1/2 szklanki
migdały do dekoracji
polewa czekoladowa 1-2 op
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"

Kroki postępowania

1
- Bakalie umieścić w rondelku, dodać miód i mieszając podgrzać na wolnym ogniu kilka minut.
- Odstawić do całkowitego przestudzenia.
Krok 1 - Ciasto bakaliowe  "Ule Karoliny" foto
2
- Schłodzoną mrgarynę posiekać z mąką, dodać sodę wymieszaną ze śmietaną ,miód, jajo utarte z cukrem i zarobić kruche ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.
- Wierzch ciasta posmarować powidłem.
- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Na każde kółko nakładać po trochę nadzienia i skleić formując kulki.
- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4 rzędy kulek po 7szt. w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.
- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.
Krok 2 - Ciasto bakaliowe  "Ule Karoliny" foto
3
- Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń.
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Do smaku dodać odrobinę rumu lub spirytusu.
- Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.
- Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem skropionym rumem.
- Całość polać polewą czekoladową , a wierzch ozdobić migdałami.
Krok 3 - Ciasto bakaliowe  "Ule Karoliny" foto
4
- Zastygnięte ciasto kroić na porcje w ten sposób , aby zawsze w połowie przekroić kulkę.
Krok 4 - Ciasto bakaliowe  "Ule Karoliny" foto
5
Ciasto przygotowałam na podstawie przepisu z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji".
Krok 5 - Ciasto bakaliowe  "Ule Karoliny" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 31.03.2013 17:39
piękne i smaczne, do tego z moim imieniem w tytule.. mniam
Beata23 08.02.2013 14:13
super!!!
Rafał10 28.01.2013 10:01
mmm ślinka cieknie :)
Iwusia 14.01.2013 23:44
bardzo pomysłowe ciasto
Elżbieta17 09.01.2013 20:20
pięknie wygląda, zabieram do mojej księgi:)
halina17 09.01.2013 20:02
Smaczne ciasto.
babajaga1969 09.01.2013 15:03
ufff ! - trochę pracy w ten cieszący i oko i podniebienie przepis włożono - ale na prawdę warto było - pięknie i pysznie :)
Poison1988 09.01.2013 11:27
rewelacyjny efekt końcowy!
Habibi 09.01.2013 11:19
pięknie się prezentuje :)
sylwia / sytofala 08.01.2013 22:59
pysznie wygląda
Papryczka 08.01.2013 21:33
super ciasto
ziutula
ziutula 08.01.2013 21:28
ale nadzienie smaczne
teresa18 08.01.2013 21:18
ciekawe, trochę pracochłonne
Goya 08.01.2013 21:10
mniam
Goya 08.01.2013 21:10
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak