Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 8 sztuk
cukier 15-20 dag
skórka otarta z cytryny 1/2 sztuki
białko 4 sztuki
mąka 15 dag
czekolada 25-30 dag
masło 25 dag
wiśnie kandyzowane 4-5 sztuk
cukier puder 10 dag
rum 3-4 łyżeczek
orzechy pistacjowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada

Żółtko utrzeć z z jedną łyżką cukru i skórką cytrynową. Białka z cukrem ubić (1 łyżkę odłożyć) resztę połączyć z utartym żółtkiem , dodać mąkę i wymieszać. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej pergaminem i piec 5-10 minut w temperaturze 230 stopni.
Upieczony biszkopt czystą ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier i przykryć drugą ściereczką ale wilgotną.
Czekoladę rozpuścić na parze i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem (3 łyżki odłożyć), Resztę wymieszać z rumem i czekoladą.
Biszkopt posmarować czekoladowym kremem i zwinąć w roladę za pomocą ściereczki. Pozostałym kremem napełnić szpecę i wycisnąć na wierzch rolady podłużne paski
Roladę udekorować białym kremem połówkami wiśni i pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.05.2013 06:46
fajna rolada
kate.500 13.03.2013 08:03
pyszna rolada
Dorian 04.03.2013 08:28
pyszny pomysl, super
Grażyna13 02.02.2013 19:13
Pycha :)
olkaaa 01.02.2013 09:14
bardzo fajne
parysek10 09.01.2013 17:12
może być smaczna
ONY_za_kare 09.01.2013 13:17
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak