Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jo-jo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
miód 4 łyżki
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
kasza manna 9 łyżek
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1 1/2 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jo-jo

Przygotowujemy ciasto: Składniki łączymy, mieszamy, następnie ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Przygotowujemy krem: Mleko ,cukier waniliowy łączymy, następnie doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy kaszę i mieszamy (najlepiej trzepaczką), aby nie powstały grudki. Odstawiamy, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy zimną kasze i dokładnie mieszamy. Na placek nakładamy masę grysikową, przykrywamy plackiem i znów smarujemy masą, przykrywamy trzecim plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 16.01.2013 23:26
polecam, jest bardzo pyszne
halina17 10.01.2013 15:00
Dobre ciasto, nazwa "śmieszna,"pierwszy raz spotkałam się z taką nazwą ciasta.
Wiesława1 10.01.2013 08:34
hmmm pysznosci
miroslawa 10.01.2013 05:00
fajne ciacho
miroslawa 10.01.2013 05:00
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak