Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 szt
migdały w płatkach 50 g
margaryna 125 g
olejek waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: " Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami "

Na stolnicę / blat wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy cukier i dokładanie mieszamy.


Dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy.


Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.

Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.

Wyrabiamy.

Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.

Wycinamy ciasteczka
( można szklanką ... foremkami )

Patelnię delikatnie natłuszczamy
( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.

Uważamy by się nie przypiekły!

Zajadamy polane miodem lub posypane cukrem pudrem!


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.01.2013 22:06
świetny przepis, na pewno wypróbuję
Babciagramolka 10.01.2013 19:03
Wiesz co dobre
Rafał10 10.01.2013 18:34
hmmm super przepis :)
parysek10 10.01.2013 17:20
zdjęcie zachęca do wypróbowania
Adam/ZUB3R 10.01.2013 16:32
smaczne
Marta1986 10.01.2013 16:14
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak