Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowy tort Królewski

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
olej 500 ml
mleko 200 ml
krem do tortów czekoladowy 1 opakowanie
mleko 600 ml
margaryna 200 g
krem ajerkoniakowy
piernik 2 opakowania ( łącznie 750g )

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy tort Królewski

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy dwa opakowania ciasta „Piernik Królewski”. Dodajemy jajka, mleko oraz olej i miksujemy, aż składniki się dokładnie połączą ze sobą. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną formy tortowej o średnicy 24 cm. Pieczemy w temp. 180’C ok 60 min. Do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa płaty. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie serduszka wycinamy wzorek. By serduszko ładnie nam wyszło musimy foremką zatoczyć okrąg wycinając najpierw ze spodniej części szpic serca „v” trzymając za górną część foremki. Następne w górnym płacie wycinamy brzuszki serduszka czyli odwracamy foremkę do góry nogami trzymając tym razem za „v” i zataczamy okrąg ponownie, zachowując taki sam odstęp od brzegów jak w dolnym płacie ciasta. Musimy pamiętać by paluszkami zaznaczać głębokość wycinania, tak by wyszło nam ładne, pełne serce po złożeniu. W miejsce wycięte nakładamy krem do tortów o smaku ajerkoniakowym. Do 300 ml mleka wsypujemy krem i miksujemy, na najwyższych obrotach zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie dodajemy miękką margarynę i miksujemy. Gotowy krem schładzamy ok 10 min. po czym napełniamy nim tort. Delikatnie składamy.
Krok 1 - Piernikowy tort Królewski foto
2
Przygotowujemy kolejny krem do tortów, tym razem o smaku czekoladowym. Ponownie wlewamy do miseczki 300 ml mleka i wsypujemy zawartość torebki z kremem. Miksujemy. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki i za pomocą okrężnych ruchów wyciskamy różyczki, jedna obok drugiej. Tak pokrywamy całe ciasto.
Krok 2 - Piernikowy tort Królewski foto
3
Gotowy tort umieszczamy na ok 30-60 min. w lodówce. Smacznego !!


* Do tortu można użyć piernika przygotowanego z własnego sprawdzonego przepisu, albo biszkopta, lecz musi on być mniej puszysty, tak by łatwiej wycinało nam się kształt serca.
Krok 3 - Piernikowy tort Królewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 22.02.2014 11:30
Rewelacyjny pomysł:)
Jusiaa 28.11.2013 18:54
Smaczne :))
agnieszka214 11.11.2013 09:03
bardzo pięknie wyglada
moni0212
moni0212 14.10.2013 08:40
ja juz ma pomyśł na robienie tego wspanialego ciasta ale bez fixów ;)
dwa pokoje z kuchnią 25.07.2013 11:23
doskonały pomysł
olkaaa 01.07.2013 07:45
fantastyczny pomysł
czekoladka_m 08.06.2013 18:16
Te serca są cudne!
cooleczka 29.04.2013 18:10
genialny patent z tym sercem :)
kasienka23 23.04.2013 08:19
wygląda przepięknie :)
Iwona56 17.04.2013 09:06
świetny i pomysłowy
caralajna 16.03.2013 08:31
fajnie to wymyśliłaś, efekt jest fantastyczny
Kasia36 13.03.2013 22:35
śliczny, pycha
msmors 25.02.2013 07:49
jaki fajny
Juleczka20 14.02.2013 20:24
wyśmienity!
RenataZ-et 03.02.2013 23:01
zaniemówiłam-rewelacyjny pomysł i wykonanie!
artur7 14.01.2013 15:57
bardzo fajne
-Natka- 11.01.2013 12:54
Świetny pomysł i piękne wykonanie! Gratuluję talentu. :)
miroslawa 11.01.2013 05:01
wyszedł ci super, szacun dla ciebie
halina17 11.01.2013 00:18
Super wygląda, smaczny.
tessinka 10.01.2013 23:18
Fajne :)
mitek111 10.01.2013 22:59
ciekawy pomysł, muszę go wypróbować w najbliższym czasie:)
kasiaw 10.01.2013 22:49
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak