Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg
jajko 2 szt
cebula biała 2 szt
mleko 1 szklanka
ser żółty 30 dag
śmietana 18-procentowa 200 ml
masło 1 łyżka
olej roślinny 3 łyżka
sól 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Prostokątne żaroodporne naczynie posmarować warstwą tłuszczu. Układać na przemian warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Każdą warstwę posypać solą i startym żółtym serem. Jaja wymieszać z mlekiem oraz śmietaną, polać zapiekankę. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.01.2013 17:14
bardzo lubię zapiekanki a ta zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak