Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy Pasztet

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0,8 kg
wołowina 0,2 kg
wątróbka drobiowa 0,3 kg
marchew 2 sztuki
seler 1 mały
pietruszk 1 średnia
cebula 2 średnie
bułka czerstwa 1 sztuka
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania blaszki
masło do smarowania blaszki
smalec 1-2 łyżki
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
sól do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Pasztet

Kroki postępowania

1
1. Cebulkę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Domowy Pasztet foto
2
2. Podsmażamy na smalcu (lub oleju jeżeli nie mamy smalcu) aż do zeszklenia.
Krok 2 - Domowy Pasztet foto
3
3. Boczek, łopatkę i wołowinę kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli kupiliśmy łopatkę z kością zostawiamy ją w całości).
Krok 3 - Domowy Pasztet foto
4
4. Do dobrze zeszklonej cebulki wrzucamy boczek, łopatkę i wołowinę. Wszystko razem chwile podsmażamy.
Krok 4 - Domowy Pasztet foto
5
5. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie rozdrabniamy za bardzo i tak w dalszych krokach będziemy to mielić).
Krok 5 - Domowy Pasztet foto
6
6. Do podsmażonego mięska z cebulką, dodajemy warzywa, podlewamy ok 2 szklankami wody, doprawiamy zielem angielskim, jałowcem, listkiem laurowym, kolendrom i solą.
Krok 6 - Domowy Pasztet foto
7
7. Całość gotujemy pod przykryciem aż mięsko zmięknie. (1,5-2h) Pod koniec dodajemy umytą i osuszoną wątróbkę i chwilkę gotujemy tak aby była jeszcze różowa. (ok 3-4 minuty).
Krok 7 - Domowy Pasztet foto
8
8. Wszystko mielimy dwukrotnie. Czerstwą bułkę namaczamy w wywarze, który pozostał, delikatnie odciskamy i również mielimy dwukrotnie z mięskiem.
Krok 8 - Domowy Pasztet foto
9
9. Dodajemy jaja i doprawiamy imbirem, pieprzem, gałką, tymiankiem i ewentualnie solą. Wszystko razem mieszamy.
Krok 9 - Domowy Pasztet foto
10
10. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę tak by nie pozostawiać między mięskiem szczelin. Wierzch posypujemy także bułką tartą.
Krok 10 - Domowy Pasztet foto
11
11. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

SMACZNEGO :)
Krok 11 - Domowy Pasztet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 16.12.2013 20:14
Domowy najlepszy,
Sylwia26 30.03.2013 20:54
wygląda bardzo apetycznie
Ola1984 24.03.2013 20:14
Najlepszy jest zawsze domowy pasztet. Bardzo dobry przepis.
IlonaAlbertos 18.02.2013 15:24
Domowy pasztet zawsze smakuje. Zupełnie inny smak, niż takiego ze sklepu. Co prawda trzeba troszeczkę czasu poświęcić, żeby go przygotować, ale dla takiego smaku warto.
mela25 05.02.2013 09:32
oj pyszny pasztecik
olkaaa 16.01.2013 08:48
wygląda bardzo zachęcająco
wyattearp 12.01.2013 19:56
super
Kasnaj 12.01.2013 11:32
pycha :) skusiłabym się na kawałeczek
Ewelina38 12.01.2013 10:49
zgadzam się z Mysiunią w 100% pasztet wspaniały a przepis tak świetnie opisany i zobrazowany, że chyba największy kuchenny fajtłapa by sobie poradził, SUPER :)
Mysiunia 12.01.2013 08:30
dawno już nie robiłam domowego pasztetu, a z wieprzowiny to chyba wcale (u mnie zawsze jest z gęsi). Twój się bardzo ładnie prezentuje, przepis szczegółowo opisany i dużo ładnych zdjęć - super!
miroslawa 12.01.2013 06:38
uwielbiam, sama kiedyś podobny robiłam rozszedł się w mik
pajbek 12.01.2013 05:09
Super pasztecik :-)
Anitapaj 11.01.2013 23:45
pasztet domowej roboty jest najlepszy;)
Poison1988 11.01.2013 22:15
bo ja z plikiem jpg wgrywam plik zap.ach ;) hihihi
fotoviderek 11.01.2013 22:11
Jak Ty to robisz, że gdy się patrzy na ten pasztecik, to jakby w domu pachniało nim :)
Konczi 11.01.2013 21:46
Pycha!!!! wyszedł rewelacyjnie
babajaga1969 11.01.2013 20:51
piękny, pyszny - smaczne to :)
msmors 11.01.2013 20:31
Nie ma jak domowy pasztecik
teresa18 11.01.2013 20:00
takie lubię
gosia56 11.01.2013 19:55
pycha
Botwinka 11.01.2013 19:54
oj zjadłabym taki pasztecik
Renataj 11.01.2013 19:46
Pasztecik domowy - z całą pewnością lepszy od kupnego.
Krzysztof15 11.01.2013 19:35
pyszny super
mufinka79 11.01.2013 19:33
pysznie wygląda :) Lubię domowe pasztety :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak