Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy na kefirze

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
kefir 1 szkl
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier puder
olej do smażenia
jajko 1 szt
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy na kefirze

W misie robota wymieszać mąkę z cukrem waniliowym i suchymi drożdżami.Dodać kefir i jajko, wymieszać hakiem robota do uzyskania jednolitego ciasta.Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić aż lekko podrośnie. Na rozgrzany olej nakładać łyżką po 3 sztuki i smażyć placki z obu stron na złoto.
Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem, oraz dodać borówkami z imbirem i porto. Porcja dla 2 osób, wychodzi z niej 12 racuchów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 07.01.2013 16:36
proste, pyszne
Mysiunia 07.01.2013 13:39
jak ja dawno nie jadłam racuszków :) Twoje się świetnie prezentują :)
babajaga1969 07.01.2013 12:07
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak