Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sera trzykrotnie mielonego 1 kg
żółtko jajek 3 szt
cukru 0,5 plus1 łyżka
śmietanki 30% 150 ml
brzoskwiń 1 puszka
galaretki pomarańczowe lub brz 4 szt
żelatyny na 1litr wody 1 op
biszkopty okrągłe 1 op
biszkopty podłużne 1 op
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

Spód tortownicy wyłożyłam okrągłymi biszkoptami, boki podłużnymi.
Brzoskwinie osączyłam z zalewy, zmiksowałam z 1 łyżką cukru. Galaretkę rozpuściłam w 0,5 szkl wrzątku, ostudziłam i dodałam do brzoskwiń. Jeszcze chwilę miksowałam a następnie wylałam mus na ułożone na spodzie tortownicy biszkopty.Wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Cukier utarłam z żółtkami, połączyłam z serem, śmietaną i sokiem z cytryny.Dokładnie utarłam. Dołożyłam pokrojone w kosteczkę 2 połówki brzoskwiń i rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatynę.Wymieszałam dokładnie.Wyłożyłam na zastygnięty mus.Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki. W 0,7 litra wrzątku rozpuściłam 2 galaretki. Zastudziłam, łyżką nakładałam na wierzch. Ponownie zastudziłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:13
Smaczne ciasto.
Henryka2 20.04.2013 20:42
Do szanownego Anonima:to tak, wielkość tortownicy 26cm, galaretki mogą być dowolne, nawet warzywna jak do brzoskwiń pasuje, a po tłumaczenie prostych, polskich słów wszystkim znanych, do słownika. Ja proszę szanownego anonima, korepetycji z polskiego nie udzielam, nie mam takich uprawnień, chociaż wiedzę mam.Pozdrawiam serdecznie!
18.04.2013 07:43
Jaka wielkość tortownicy? Na zdjęciu widzę zieloną galaretkę. To chyba nie były 4 pomarańczowe lub brz? I co to znaczy "zastudzić"?
aisoglam 14.02.2013 09:57
Fajny, dokładny przepis. Ciasto wygląda apetycznie.
dagmara020 13.02.2013 07:21
sernik na zimno niebo w buzi:)
caralajna 19.01.2013 08:00
Bardzo dokładny przepis, piękne zdjęcie, podobają mi się te brzoskwinie w przekroju. Przyznam, że do sernika na zimno nie dodaję żółtek, ale ten pomysł mi się podoba, na pewno wykorzystam.
caralajna 19.01.2013 08:00
Bardzo dokładny przepis, piękne zdjęcie, podobają mi się te brzoskwinie w przekroju. Przyznam, że do sernika na zimno nie dodaję żółtek, ale ten pomysł mi się podoba, na pewno wykorzystam.
Rafał10 14.01.2013 17:45
uwielbiam serniki, zwłaszcza z brzoskwinią :)
Danost 14.01.2013 12:53
lubię to
Alex_M 14.01.2013 12:48
ale dobre!
gosia56 14.01.2013 12:16
super
Barbara/zuza22_85 14.01.2013 12:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak