Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe bułeczki z nadzieniem jagodowo - serowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
migdały 120 g
cukier drobny 100 g
masło 80 g
drożdże świeże 40 g
maślanka 300 ml
mleko ciepłe 50 ml
jajko 3 szt.
sól szczypta
miód 3 łyżki
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko surowe 2 szt.
Składniki dodatkowe:
jajko 1 szt.
lukier cytrynowy do dekoracji
jagody 300 mrożone
jogurt grecki 100 g
twaróg 200 (chudy)
kardamon ½ mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe bułeczki z nadzieniem jagodowo - serowym

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku. Dodać do nich łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić na 10 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać do niej zmielone niemal na proszek migdały, cukier, sól, maślankę, jaja oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, łącząc na samym końcu z roztopionym masłem. Ciasto oprószyć mąką, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Ciasto wyjąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut, a następnie rozwałkować na kształt prostokąta.

W szklanym naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, masło, żółtka, miód, mąkę ziemniaczaną i kardamon. Połączyć składniki przy użyciu miksera.

Przygotowane nadzienie rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym, pozostawiając od brzegów po 2 cm wolnej przestrzeni. Posypać mrożonymi jagodami. Prostokąt złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Brzegi ciasta skleić. Przygotowane ciasto z nadzieniem pokroić na 12 dość równych części. Ułożyć je ciasno, jedna obok drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte bułeczki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 25 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem cytrynowym.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 23.01.2013 21:32
Fajny pomysł
Gosia40 16.01.2013 22:51
Wyglądają pysznie!
jucia 15.01.2013 12:11
pycha
Mienta 15.01.2013 12:04
ależ to musi być pyszne :)
dwa pokoje z kuchnią 15.01.2013 09:43
JAGODZIANECZKI SA PYCHA
monisia1977 15.01.2013 09:09
dobre
monisia1977 15.01.2013 09:09
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak