Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe bułeczki z nadzieniem jagodowo - serowym
Ciasto wyjąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut, a następnie rozwałkować na kształt prostokąta.
W szklanym naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, masło, żółtka, miód, mąkę ziemniaczaną i kardamon. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Przygotowane nadzienie rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym, pozostawiając od brzegów po 2 cm wolnej przestrzeni. Posypać mrożonymi jagodami. Prostokąt złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Brzegi ciasta skleić. Przygotowane ciasto z nadzieniem pokroić na 12 dość równych części. Ułożyć je ciasno, jedna obok drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bułeczki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 25 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem cytrynowym.
Smacznego :)