Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Ubijamy żółtka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut.

Co zrobić, aby przekroić biszkopt na dwie równe części? Naciąć poziomo ostrym nożem boki biszkoptu, wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć, tak żeby to ona kroiła ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mała kuchareczka 16.01.2013 13:45
Oczywiście na tort śmietankowy :)
eliza135 16.01.2013 12:15
ekstra biszkopt
Magda24 15.01.2013 21:29
piękny, pewnie na tort :)
Goya 15.01.2013 21:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak