Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z powidłami
Kroki postępowania
4. Jajo rozbijamy i rozkłócamy. Odejmujemy 2 łyżki a resztę dodajemy do rozczynu.
5. Składniki wraz z rozczynem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto powinno się leciutko kleić do rąk. Do wymieszanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wszystko zagniatamy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Masa powinna podwoić swoją objętość. Czas oczekiwania to około 90-100minut.
6. Zagniatamy ciasto na kruszonkę i wstawiamy do zamrażarki.
Babkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką :) Tym razem 40 minut powinno jej wystarczyć aby nieco podrosła.
SMACZNEGO :)
Ps. Jak rozkroimy ciepłe ciasto środek może nam nieco wypłynąć... ale ciężko się powstrzymać :D
A i kwestia, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta to ściema, nie ma żadnych naukowych dowodów na powikłania z tym związane. Drożdże w wysokiej temperaturze giną śmiercią naturalną więc ciasto nie szkodzi. Warto też się zastanowić, czemu nic nie dzieje się po zjedzeniu pizzy, to przecież też ciasto drożdżowe ;)