Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa babka z powidłami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
masło 50 gram
drożdże świeże 15 gram
mleko 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
jaja 1 duże
cukier 0.6-0.7 szklanki
sól szczypta
kruszonka
mąka pszenna tortowa 1/4 szklanki
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
dżem 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z powidłami

Kroki postępowania

1
1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
Krok 1 - Drożdżowa babka z powidłami foto
2
2. Mleko z wodą podgrzewamy aby były ciepłe (ale nie gorące!) dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru, 4-5 łyżek mąki i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie (daliśmy mało drożdży więc około 40-50 minut to potrwa).
Krok 2 - Drożdżowa babka z powidłami foto
3
3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę i cukier.

4. Jajo rozbijamy i rozkłócamy. Odejmujemy 2 łyżki a resztę dodajemy do rozczynu.

5. Składniki wraz z rozczynem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto powinno się leciutko kleić do rąk. Do wymieszanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wszystko zagniatamy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Masa powinna podwoić swoją objętość. Czas oczekiwania to około 90-100minut.

6. Zagniatamy ciasto na kruszonkę i wstawiamy do zamrażarki.
Krok 3 - Drożdżowa babka z powidłami foto
4
7. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Krok 4 - Drożdżowa babka z powidłami foto
5
8. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na dno keksówki.
Krok 5 - Drożdżowa babka z powidłami foto
6
9. Na środek kładziemy kilka łyżek dowolnego dżemu lub powideł.
Krok 6 - Drożdżowa babka z powidłami foto
7
10. Drugą część ciasta rozkładamy i spłaszczamy tak aby zakryć dżem. Boki spłaszczamy tak aby się ze sobą połączyły. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem, które odłożyliśmy.
Babkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką :) Tym razem 40 minut powinno jej wystarczyć aby nieco podrosła.
Krok 7 - Drożdżowa babka z powidłami foto
8
11. Kruszonkę ścieramy na wierzch ciasta.
Krok 8 - Drożdżowa babka z powidłami foto
9
12. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni :)

SMACZNEGO :)

Ps. Jak rozkroimy ciepłe ciasto środek może nam nieco wypłynąć... ale ciężko się powstrzymać :D

A i kwestia, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta to ściema, nie ma żadnych naukowych dowodów na powikłania z tym związane. Drożdże w wysokiej temperaturze giną śmiercią naturalną więc ciasto nie szkodzi. Warto też się zastanowić, czemu nic nie dzieje się po zjedzeniu pizzy, to przecież też ciasto drożdżowe ;)
Krok 9 - Drożdżowa babka z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 11.12.2013 20:21
Wygląda bardzo pysznie
miszelka 20.02.2013 13:00
fajna babka :)
ewasylwia 17.01.2013 14:16
lubię taką domową drożdżówkę
aisoglam 17.01.2013 12:30
Pyszna propozycja :) I ta kruszonka... mniam :)
mysza75 17.01.2013 11:03
Lubie drożdżowe i koniecznie dużo kruszonki:-)
pajbek 17.01.2013 01:56
Super pyszna :-)
Sroczka 16.01.2013 22:57
Tak pysznie wygląda, że mam ochotę na kawałek.
Botwinka 16.01.2013 19:36
uwielbiam drożdżowe ciasta
fotoviderek 16.01.2013 19:30
No i znowu piękna, pyszna potrawa. Już liżę paluszki :)
adelajda 16.01.2013 18:32
drożdżowe bardzo lubię jak ma dużo kruszonki
Anna169Hosz 16.01.2013 17:35
Cudna- aż ślinka cieknie!
ilka_86 16.01.2013 17:34
pysznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak