Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
ser mascarpone 500 gram
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 100 gram
śmietana kremowa 30% 250 mililitr
cukier puder 1 łyżka
woda 1 szklanka
syrop czekoladowy 2 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczka
ser mascarpone 300 gram
śmietana kremowa 30% 100 gram
czekolada biała 50 gram
cukier puder 1 łyżka
Biszkopty 90 gram
serek waniliowy 80 gram
czekolada biała 50 gram
rum 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
wiórki kokosowe 2 łyżka
kakao 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
czekolada mleczna 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami

Biszkopt: Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas upijając. Mąki z proszkiem przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (28 cm) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 35 minut. Piec do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa czekoladowa: Mascarpone - 500 gram - ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do serowej masy i zmiksować.
Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.
Masa biała: Ser mascarpone - 300 gram - upić z kremówką i cukrem pudrem na masę. Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.
Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 03.11.2016 09:05
na pewno pyszny torcik;)
Grazyna0211 06.06.2016 13:17
smaczny tort
mami93 15.03.2015 15:12
Ładnie się prezentuje
anilewe13
anilewe13 26.01.2015 09:41
wspaniały i apetyczny tort
Ada-Gaba 12.11.2014 21:05
wspaniały torcik
pestka 18.06.2014 09:06
bardzo podoba mi się taki torcik
Kejti 27.02.2014 00:04
Ślinka cieknie,zapowiada się fantastycznie :-)
wwwiolka 08.02.2014 14:37
Fantastyczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 29.01.2014 15:36
smakowite mniam
Malgorzata549 16.12.2013 11:31
pyszności :)
Klausia 04.11.2013 15:02
wygląda bardzo stylowo, aż napatrzeć się nie mogę :)
ana1 06.10.2013 15:25
wspaniale wygląda, cudeńko
babeczka007 06.10.2013 14:04
Uwielbiam takie torty:)
kate.500 02.09.2013 00:38
pieknei wyglada
EmciaPichci 07.06.2013 10:09
pięknie wygląda!
arbuzowo 27.05.2013 22:15
Pycha! I wygląda cudownie
pestka 22.05.2013 15:18
wspaniały tort
Bernadeta1 22.05.2013 10:11
wyglada pysznie
goofy9 16.05.2013 22:11
wygląda genialnie
caralajna 15.05.2013 22:20
pyszne słodkości
wyattearp 06.05.2013 07:29
pyszności !!!!!!! :)
zielonamorelka 29.04.2013 22:08
wygląda ślicznie
MagdaXXX 28.04.2013 09:38
mniam ale apetyczny
Kuchareczka2 17.04.2013 19:57
piękny i smaczny
ssylwiaa 15.04.2013 22:44
fantastycznie wygląda,i na pewno fantastycznie smakuje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak