Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wędzony boczek

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 4,5 kg
cukier 15 gram
pieprz do smaku
kolendra do smaku
woda 2,2 litra
ziele angielskie 3 sztuki
jałowiec do smaku
czosnek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 225 gram

Przepis i sposób przygotowania na: wędzony boczek

Połowę wody zagotowujemy z przyprawami, przykrawy wcześniej kruszymy. Po zagotowaniu odstawiamy by wystygły. Pozostała połowe wody mieszamy z solą peklową, czosnekiem (ok 5 ząbków ), solą cukrem.

Łaczymy zalewę z solanką. Zalewę najlepiej jest powstrzykiwać do środka mięsa by się do niego dostała, rzecz jasna wykorzystujemy do tego strzykawkę.
Pozostałość zalewamy naszą mieszanką. Co 8 godzin przekręcamy nasz boczek. Po ok 8 dniach przebywania w zalewie Należy przewrócić co drugi dzień. Boczek w zalewie powinien być około 2 tygodni. Wędzimy następnie w temp 85 stopni boczek przez godzinę, następnie w zimnym dymie wędzimy ok 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.03.2013 14:21
taki samodzielnie uwędzony jest pyszny
marta19 12.01.2013 21:16
pyszne
EWI 12.01.2013 18:31
mniam
Gracer 12.01.2013 18:27
super, robię boczuś parzony i pieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak