Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa mleczna z dynią i zacierką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 750 ml
jajko 1 szt
mąka 5 łyżek
dynia 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: zupa mleczna z dynią i zacierką

Do zrobienia zupy przyda się mleko (tyle, ile uznacie za stosowne), miseczka pokrojonej w kostkę dyni (wczesniej rozmrożonej, chyba, że macie świeżą. może być też starta na grubej tarce), jajko i ok 5 łyżek mąki. Z 1 jajka i mąki robicie ciasto. Zagniatacie je w twardą kulę Ciasto musi byc na tyle twarde, byście mogli je zetrzeć na tarce. Możecie dogniatać do niego makę podczas ścierania. Ciasto nie może się rozmazywać po tarce. Sami z resztą zobaczycie.
Kiedy trzecie ciasto, mleko powinno byc już gotowane razem z dynią (wrzucacie ją do wrzącego mleka) jakieś 15 minut (to dla kostki, dla paseczków znacznie mniej. trzeba próbować, kiedy dynia będzie już miękka). Do wciąż gotującej się zupy wrzucacie kluseczki i gotujecie kolejne 5 minut, aż kluseczki zaczną wypływać na wierzch. A wtedy to juz tylko rozlanie zupy do miseczek, posypanie cynamonem i (jesli lubicie słodkie zupy) posypanie cukrem lub dodanie miodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 12.01.2013 21:12
musi być smaczna
Małgorzata106 12.01.2013 20:13
super
ziutula
ziutula 12.01.2013 20:05
zjadłabym taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak