Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka nadziewana w miodowej glazurze
Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć w brytfance ułoroną na ruszcie kaczkę. Piec przez około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć z piekarnika, powstały sok z tłuszczem przelać z brytfanny do miseczki. Kaczkę ułożyć bezpośrednio na brytfance, uzyskany tłuszcz z sokiem połączyć ze 100ml soku jabłkowego i miodem, wymieszać, używać do podlewania i smarowania kaczki podczas pieczenia (co jakieś 10-15min). Piec w ten sposób przez jakąś 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać jakieś 10 min aby mięso odpiczęło. Aby uniknąć przypalenia się kaczki można przykrywać folią aluminiową.
Podawać na sałatce z miksu sałat z kiełkami w sosie słodko-kwaśnym i polany nutką sosu z borówek.