Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z gruszkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
czekolada gorzka 120 g
cukier 120 g
mąka 150 g
kakao 40 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 2 sztuki
gruszki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z gruszkami

Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać 3-4 łyżki wody.
Dodać cukier, zmiksować i odstawić do ostudzenia.
Gdy czekolada nie będzie gorąca, ciągle miksując dodawać po kolei jajka, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać.
Ciasto wylać do kwadratowej lub okrągłej formy, na wierzchu ułożyć gruszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 50 minut, aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu będzie suchy.
Ciasto po ok 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika wyłożyć z formy i pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:52
o! muszę raz takie zrobić
radosna29 22.01.2013 17:17
napewno dobre lubie wszystko co jest z gruszkami
Alex_M 21.01.2013 12:19
wyglada pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak