Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi jagodowe ze śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5 szkl.
jajko
mleko 2/3 szkl.
sól
Nadzienie:
jagody 1/2 kg.
cukier 1 łyżka
masło do polania
śmietana 30% 1 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi jagodowe ze śmietaną

w naczyniu ubić schłodzoną śmietanę na pół sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i odstawić,do miski wsypać mąkę,sól,wbić jajko,wlać mleko i zagnieść elastyczne ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką kółka,jagody przebrać umyć i osączyć na sicie,po osączeniu wsypać do miski dodać bułkę tartą i cukier wymieszać i nakładać na wycięte krążki mocno zlepiać brzegi i gotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia na wierzch ok.3 min.wyjmować łyżką cedzakową nakładać na talerze polać stopionym masłem i ubitą śmietaną od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.11.2013 07:50
moje ulubione
MAR3STA 30.01.2013 19:22
pyszne pierożki
Pomocnik 22.01.2013 16:34
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak