Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
śmietana 30% 1 l
cukier puder 6 łyż.
cukier waniliowy 2 łyż.
aromat cytrynowy 1/2 łyżecz.
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżecz.
wódka 150 ml
syrop z brzoskwin 150 ml
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
brzoskwinie 1 puszki
ananas w puszce 5 plastrów
kiwi 2 szt.
banan 1 szt.
pomarańcza 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi

Kroki postępowania

1
Ostudzony biszkopt przekrawam na 4 cienkie blaty. Każdy nasączam ponczem. Poncz: Syrop z brzoskwiń mieszam z wódką.
Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam partiami (najlepiej po 250 ml) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec mieszam z ostudzoną żelatyną (1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody).
Na pierwszy blat posmarowany dżemem nakładam trochę masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu.
Krok 1 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi foto
2
Nasączam ponczem brzoskwiniowo-alkoholowym i wykładam sporą ilość kremu śmietanowego oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananasy. Przykrywam trzecim blatem biszkoptowym i znów wykładam krem i owoce. Na to kładę ostatni, czwarty blat i lekko dociskam całość.
Krok 2 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi foto
3
Wierzch i boki tortu smaruję kremem śmietanowym. Dekoracja: Banana obieram, kroję w skośne plasterki i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Na wierzchu tortu układam plastry banana, półplasterki kiwi, różyczki wykonane z plasterków brzoskwini oraz plastry pomarańczy.
Krok 3 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi foto
4
Dekoruję tort dookoła wzorkiem wyciśniętym przez szprycę z bitej śmietany. Tort wstawiam do lodówki.
Krok 4 - Tort śmietanowy z brzoskwiniami, ananasem, bananami i kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz 22.03.2023 20:37
Czytam, czytam i jeszcze raz czytam. Do czego ma być użyty ten dżem z czarnej porzeczki
Doradca Smaku 23.03.2023 10:10
Dżem jest użyty w kroku 1 - do posmarowania pierwszego blatu: "Na pierwszy blat posmarowany dżemem nakładam trochę masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu."
Danka 20.11.2013 16:48
prawdziwe cudo
Anna133 23.01.2013 13:22
i jeszcze by sie przydała fotka środka :D ale super pzrepis i łatwy
pajbek 23.01.2013 13:12
Wygląda rewelacyjnie i też tak smakuje :-)
Adrian3 23.01.2013 12:54
pyszne ciacho:)
babajaga1969 23.01.2013 12:18
piękny, smaczny i delikatny - dobre ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak