Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brązowe pieczarki w zalewie octowej

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna wg uznania
olej do smażenia
cebula biała 2
Zalewa:
ocet 1/2 szklanki
cukier kryształ 4 łyżki
olej 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
przecier pomidorowy 1/2 słoiczka
sól do smaku 1/2 łyżki
woda 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Brązowe pieczarki w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Kupujemy oto takie fajne brązowe pieczarki.
Krok 1 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
2
Nie obieramy ich ,bo po swoja brązową skórką są białe ,więc je tylko dobrze myjemy.
Delikatnie usuwamy brud z ogonków.
Krok 2 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
3
Szykujemy 3 talerze.
Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę .
Krok 3 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
4
I tak zaczynamy obtaczać pieczarki najpierw w macę
Krok 4 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
5
następnie w jajku i
Krok 5 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
6
na końcu w bułce tartej
Krok 6 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
7
Gdy wszystkie pieczarki opanierujemy kładziemy na talerzu, a następnie
Krok 7 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
8
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz i studzimy.
Krok 8 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
9
Międzyczasie gotujemy wszystkie składniki zalewy ze sobą około 5 minut od zagotowania wody. Studzimy.
Krok 9 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
10
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w pół księżyce.
Krok 10 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
11
Do dużego pojemnika układamy połowę pieczarek.
Krok 11 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
12
Następnie posypujemy połową cebuli.
Krok 12 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
13
Wykładamy resztę pieczarek i resztę cebuli.
Krok 13 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
14
Zalewamy wszystko przestudzoną zalewą.
Chłodzimy 12 godzin.
Krok 14 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto
15
Idealna przekąska
Krok 15 - Brązowe pieczarki w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 21.04.2013 11:19
słyszałam, że takie pieczarki są bardzo pyszne, muszę wypróbować przepis!
Wacław 03.02.2013 11:36
smakowita kolacyjka :)
olkaaa 31.01.2013 09:29
jeszcze takich nie jadłam
caralajna 30.01.2013 08:34
świetne
Joanna46 29.01.2013 21:47
Ładnie wyszły.
edyta44 29.01.2013 16:08
bardzo dobre
edyta44 29.01.2013 16:08
bardzo dobre
czekoladka_m 29.01.2013 15:19
ja też takie robię, tylko ze zwykłych pieczarek:)
kala9287 29.01.2013 13:24
wyglądają smacznie
halina17 29.01.2013 12:25
smaczne
IZABELA29 29.01.2013 12:10
ja także je pierwszy raz dojrzałam wczoraj i tak pani w sklepie zachęcała ,że je kupiłam
wiola333 29.01.2013 11:45
pierwszy raz widze takie pieczarki, naprawdę
wiola333 29.01.2013 11:45
smacznie
IZABELA29 29.01.2013 11:42
smaczne ,gdyż moje dzieci zazwyczaj wybredne zjadły i powiedziały, że dobre..
Renataj 29.01.2013 11:29
Z pewności smaczne - trzeba spróbować.
Habibi 29.01.2013 11:26
Uwielbiam takie cuda :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak