Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z dodatkiem papryki i pietruszki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 12 liści
karczek 1000 g
kasza jęczmienna 100 g
ryż 200 g
pietruszka zielona 1 pęczek
jajko
pomidory w puszce 1 puszka
mąka pszenna 2 łyżki
woda
sól
pieprz
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z dodatkiem papryki i pietruszki

Liście z włoskiej kapusty oparzamy, a następnie pozbywamy się łyka. Kaszę oraz ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie mięso mielimy razem z kaszą. Przekładamy do miski, dodajemy ryż ugotowany na sypko oraz pokrojoną drobniutko paprykę i posiekaną w większe kawałki pietruszkę, dodajmy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Uzyskany farsz zawijamy w liście, układamy w garnku o szerokim dnie, zalewamy wodą i pomidorami (powinny być lekko przykryte) i gotujemy na małym ogniu przez około 2h. Następnie część gołąbków przekładamy na patelnie, podpiekamy, zalewamy sosem z garnka, w kubeczku w około 100 - 150 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i zalewamy sos, dokładnie mieszamy, podgotowujemy kilka chwil i podajemy. Pozostałe gołąbki z garnka zazwyczaj wędrują do zamrożenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 28.12.2013 19:21
mniam zjadłabym takie
gosia56 22.12.2013 11:20
na pewno pyszne
Kasnaj 30.01.2013 08:39
Zaraz wpadnę na tego jednego :)
Konczi 30.01.2013 06:41
zapraszam został jeszcze jeden :P
Kasnaj 29.01.2013 22:49
to o której mam być jutro na gołąbki?? :)
fotoviderek 29.01.2013 22:28
Oryginalny przepis. ChEtnie bym spróbował :)
babajaga1969 29.01.2013 21:55
bardzo smaczne
marcia7 29.01.2013 21:44
ciekawe dodatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak