Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami

5.0
(58)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 5 dkg
masło 5 dkg
jajko 3 szt
cukier 10 dkg
mleko 1 szkl
szczypta soli
esencja waniliowa 1 łyżeczka
jabłka 3 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i mąki.Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
2
Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
3
W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
4
Na patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
5
Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Krok 5 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.11.2013 17:46
świetny przepis :)
Krystyna32 06.03.2013 17:52
muszę wypróbować
ao_12 11.02.2013 17:17
jakie puszyste Ci wyszły.piękne
Joanna23 07.02.2013 05:16
smaczne
mufinka1 03.02.2013 17:38
pyszne!!! od razu głodna się zrobiłam ;D wyglądają rewelacyjnie :)
ben-ka 02.02.2013 09:23
pyszne! tak apetycznie wygladają mniammmm.
smakoszek 01.02.2013 15:45
ale smacznie wyglądają:)
anemon 30.01.2013 19:17
Jak ja dawno nie robiłam racuchów, chyba i ja się zmobilizuję i zrobię, bo Twoje wyglądają tak zachęcająco.
wyattearp 30.01.2013 14:35
super pomysł
IZABELA29 30.01.2013 09:43
pyszne ,ostatnio je robiłam tyle ,że bez jabłek
monisia1977 30.01.2013 08:46
dobre
miroslawa 30.01.2013 04:47
wyrosły cudnie, zabieram ze sobą przepis, muszę wypróbować
Lemon 30.01.2013 03:59
świetne
kasiek 29.01.2013 22:53
super
Cukiereczek13 29.01.2013 22:21
pysznie wyglądają ;)
Anna133 29.01.2013 21:26
wyglądają znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak