Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi grzybami
Kroki postępowania
Na samym początku zaczynamy od sprawdzenia czy nasza kupiona kapusta kiszona jest drobna, jeśli nie to dodatkowo ją szatkujemy. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilkukrotnie gotujemy zmieniając wodę. Proceduję powtarzamy ze 3-4 razy, aby nasz bigos nie wyszedł zbyt kwaśny.
Podobnie z białą kapustę. Szatkujemy ją na małe kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, gotujemy ze 3-4 razy, zmieniając wodę.
Ugotowane kapusty łączymy, przekładając do dużego garnka. Dodajemy drobno pokrojone grzyby. Grzyby zostały wcześniej zalane wodą i odstawione na 3 godziny. Po tym czasie je drobno kroimy. Wodę z grzybów nie wylewamy, natomiast 1,5 szklanki dodajemy do garnka z naszymi składnikami. Wolno gotujemy.
Do gotujących się kapust dodajemy kości wędzone i dalej gotujemy aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.
W kolejnym etapie wyciągamy kości wędzone, ewentualnie je obieramy. Obrane mięso wkładamy do garnka podobnie jak pokrojone w kostkę szynki oraz kiełbasę podwawelską. Całość doprawiamy przyprawą do bigosu, pieprzem oraz solą.
W końcowym etapie dodajemy niewielką ilość koncentratu pomidorowego i chwilę trzymamy jeszcze na małym ogniu. Smacznego!