Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
2.Odcedzić ziemniaki i przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków mąkę, jajko i dobrze wymieszać, zagnieść ciasto. Wyciąć pasek ciasta i utoczyć cienki wałek.
3.Następnie pokroić na małe kawałki około 2 centymetrów. Odciskać w tych małych kawałkach widelec-tylko z jednej strony, taki jest wzór gnocchi.
4.Gotuj gnocchi w około 4 minuty. Są one gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię.Odcedzić.
5.Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni i usmażyć orzechy laskowe około 3 minut lub do złotego koloru.Wrzuć z patelni do miski.
6.Pokroić kurczaka w kostkę i smażyć 3 min.
7.Dodać por pokrojony w grube plastry, cebulę pokrojoną w pół plastry i smażyć 5 minut z kurczakiem.Dodać orzechy i wymieszać.
8.Rozgrzać wok, dodać szpinak i to wszystko wymieszać.Wlać śmietanę i gotować przez 3 minuty na małym ogniu.
9.Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 2 minuty.
10.Tymczasem podgrzać pozostały olej na patelni i smażyć gnocchi w około 4 minut na złoty kolor. Wymieszać z ruccolą i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić gnocchi między 4 talerze i podawać z mieszanką z kurczaka.