Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa
Warzywa myjemy i obieramy.
Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurczaka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Jak wywar zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko „pyrczeć”) około 1-2 godzin. Po jakimś czasie gotowania doprawiamy solą i przyprawą maggi. Po dwóch godzinach gotowania jak mięso będzie miękkie wyjmujemy je wraz z warzywami na półmisek. Do ugotowanego rosołu dodajemy 3 ząbki czosnku mocno przeciśniętego, mieszamy, doprawiamy (solą, pieprzem) i lekko podgotowujemy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Nie należy gotować rosołu z czosnkiem, bo jego aromat zanika.
Żelatynę dodajemy do gorącego rosołu proporcje jak w przepisie na woreczku żelatyny) i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wywar przecedzamy dokładnie przez gęste sito a z ugotowanego kurczaka oddzielamy kawałki mięsa. Do małych miseczek wkładamy kawałki marchwi, pietruszki, oraz mięsko. Letni rosół z żelatyną wlewamy do miseczek i czekamy aż całkiem ostygnie, żeby móc wstawić do lodówki. Przechowujemy w lodówce do momentu aż galaretka zastygnie. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Zimną galaretkę wykładamy z miseczek na talerzyk tak, aby marchewka i pietruszka były widoczne.