Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 20 sztuk
mąka 2 szkalnki
mąka ziemniaczana 2 szklanki
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 6 łyzeczek
czekolada mleczna 1 tabliczka
śmietana kremówka 500 ml
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 1 litr
masło 3 kostki
cukier puder 500 gram
aromat migdałowy do smaku
dżem truskawkowy 300 gram
herbata czarna 0,5 szklanki
migdały w płatkach do dekoracji
barwniki sporzywcze do dekoracji
mleko 5 lyżek
biała czekolada 3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Przygotowujemy dwie duże blachy 40*30. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 10 jajek oddzielamy żołtka od białek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy zółtka ciągle miksujac . Na koniec dodajemy po szklance mąki i mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiane przez sito. Na koniec dodajemy odrobine różowego barwnika , ciasto dokładnie mieszamy. Przelewamy do blachy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Nastepnie na tartce ścieramy mleczną czekolade . Przygotowujemy drugi biszkopt. Jajka oddzielamy. Białka miksujemy ze szklanka cukru na puszystą mase, powoli dodajemy żółtka pozostałą mąke oraz mąke ziemniaczaną i proszek do pieczenia mięszamy, dodajemy wiórka czekoladowe, i ponownie mięszamy. Ciasto przelewamy do blachy i również pieczemy 30 minut w 180 stoniach. Śmietanę kremówkę podgrzewamy , rozpuszczamy w niej białą czekolade odstawiamy do ostygniecia. Gotujemy 700 ml mleka w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, gotujemy budyń. Śmietane i budyn odstawiamy do wystygniecia. Kostkę masła ucieramy, dodajemy powoli budyń ostudzony, i miksujemy na puszyta mase , nastempnie powoli dodajemy smietanę i całosc miksujemy. Biszkopty kroimy na pół. Na spód układamy różowy placek smarujemy kremem, przekładamy polowa czekoladowego biszkopta. Na ciemnym biszkopcie smarujemy dżem i ukladamy cienką warstwe masy. I ponownie układamy rózowy biszkopt który nasączamy herbata i smarujemy kremem. Na samą górę układamy biszkopt czekoladowy. Odstawiamy na godzine do lodówki. 2 kostki masła miksujemy na puszysta masę dodajemy aromat i cukier puder i ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy 5 łyżek mleka . Tak przygotowaną masę barwimy według uznania barwnikami sporzywczymi , i smarujemy cały krem a nastempnie dekorujemy według uznania. Boki obsypujemy migdalami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 02.02.2013 22:16
pięknie wygląda
paulina2157 02.02.2013 22:10
mniam, mniam po składnikach widać że będzie pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak