Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz duszony z czosnkiem w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną i roszponką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
marchew 1 sztuka
seler korzeń 1/4 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
śmietana 1 szklanka
musztarda 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
olej do smaku
kasza gryczana 125 gram
roszponka 70 gram
filet z dorsza 400 gram
cebula 1 cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz duszony z czosnkiem w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną i roszponką

Filety z dorsza myjemy, kroimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny.
Na paterę wylewamy oliwę. Na niej przez chwile podsmażamy filety, a następnie dusimy pod przykryciem.
Czosnek kroimy na drobno.
Cebulę również kroimy.
Podsmażamy na patelni czosnek i cebulę. Dodajemy na paterę.
Marchewkę i seler kroimy na drobno i dodajemy. Dusimy.
Mieszamy śmietanę z musztardą dodajemy.
Mieszamy na paterze kawałki dorsza z sosem. Dodajemy majeranek i pieprz.
Mieszamy.
Gotujemy kaszę gryczaną.
Na talerzu przygotowujemy roszponkę. Nakładamy dorsza w sosie. W środek nakładamy kaszę gryczaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 17.08.2013 10:47
ciekawe smaki , wypróbuję
Joanna23 14.02.2013 19:40
pycha
barbara11561 07.02.2013 11:23
bardzo lubię dorsza,ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam-brzmi i wygląda bardzo apetycznie:)
Ryszard4 04.02.2013 17:22
Świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak