Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczanek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 2-3 woreczki
karkówka 40 dag
marchew 2
pietruszka 1 duża
seler pół
koncentrat pomidorowy
czosnek 2 ząbki
cebula
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
por
bulion ok. 400 ml
natka pietruszki
koperek
śmietana do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczanek

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dorzucić obrane i posiekane ząbki czosnku oraz cebulę. Zamieszać i chwilę poddusić. Oprószyć chili, solą i pieprzem.
Krok 1 - Gryczanek foto
2
Dorzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę (bez pora). Całość dusić pod pokrywką kilka minut.
W tym czasie w osolonej wodzie ugotować kaszę gryczaną.
Krok 2 - Gryczanek foto
3
Zamieszać i dorzucić pokrojoną - bez pestek - paprykę oraz krążki pora. Całość jeszcze chwilę poddusić. Dodać 1.5 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Zamieszać i podlać bulionem. Dusić na małym ogniu.
Krok 3 - Gryczanek foto
4
Dodać zioła i łyżkę bądź dwie śmietany do zup. Ewentualni doprawić.
Krok 4 - Gryczanek foto
5
Podawać z ugotowaną kaszą.
Krok 5 - Gryczanek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 05.02.2013 08:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak