Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy mintaj na szpinaku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mintaj 1/2 kg
papryka czerwona
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
pieprz
sos
szpinak mrożony 300 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 300 ml
mozzarella tarta 100 g
Imbir mielony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy mintaj na szpinaku

Kroki postępowania

1
W przepisie nie podałam ilości przypraw, doprawiamy wg. upodobań.
Zamrożony szpinak przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozmrożenia. Następnie dolać rzadkiej śmietany i wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz imbir mielony. Zacząć od szczypty każdego składnika. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień do minimum- tak aby sos tylko "bulgotał".
Krok 1 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto
2
Rybę pokroić w ok 4 cm paski. Opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ze jednej strony posypać cayenne oraz papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę od strony "paprykowej" i smażyć ok 2 minuty. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ok 3-4 minut.
Krok 2 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto
3
W tym czasie dokończyć sos: do szpinaku dodać mozzarelle żółta tartą i mieszać do momentu roztopienia sera. Ewentualnie doprawić do smaku. Szpinak przełożyć na talerz , na nim układać kawałki ryby. Smacznego:)
Krok 3 - Paprykowy mintaj na szpinaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 01.06.2013 22:03
smakowicie wygląda ta rybka
Klausia 10.05.2013 17:18
muszę sobie przyrządzić jutro na obiadek ;)
leonowie 01.02.2013 13:19
smakowało rewelacyjnie:)
Joanna46 01.02.2013 10:02
Chyba by mi smakowało. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak