Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukany ryż po chińsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
woda 2 szklanki
cebula 1
marchew 1
pietruszka 1
seler pół
papryka 1
pieczarki 5
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukany ryż po chińsku

Kroki postępowania

1
Ryż przewrotnie nazywa się oszukany, ponieważ z Chinami nie ma nic wspólnego. Są to polskie warzywa, które udają tylko danie po chińsku. Danie jest bardzo proste. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Wystarczy, że się zeszkli.
Krok 1 - Oszukany ryż po chińsku foto
2
Następnie dodajemy poszatkowane w duże wiórki seler, marchewkę, pietruszkę. Przesmażamy wszystko kilka minut i dodajemy kolejne warzywa – pieczarki pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Kolejność jest ważna. Najpierw cebula puści smak do oleju. Potem najtwardsze warzywa zaczynają mięknąć (marchewka, pietruszka, seler). Na końcu pieczarki i papryka bo puszczą sok, w którym wszystko będzie się dusić. Mieszamy wszystko i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec doprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem.
Krok 2 - Oszukany ryż po chińsku foto
3
Szklankę ryżu sypiemy na suchą rozgrzaną patelnię. Trzeba go uprażyć, wymaga to ciągłego mieszania drewnianą łyżką. Prażymy jakieś 10 minut, aby uzyskać efekt jak na zdjęciach.
Krok 3 - Oszukany ryż po chińsku foto
4
Gdy ryż zbrązowieje, zalewamy go dwoma szklankami wody i przykrywamy. Gotujemy jak normalny ryż do miękkości.
Krok 4 - Oszukany ryż po chińsku foto
5
Warzywa i ugotowany ryż mieszamy razem i jeszcze przez chwilę dusimy.
Krok 5 - Oszukany ryż po chińsku foto
6
Podajemy jako dodatek do mięs lub sałatek, ale jako osobne danie też się sprawdza. Smacznego!
Krok 6 - Oszukany ryż po chińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 05.03.2013 11:38
fajna nazwa i super przepis
Kuchareczka2 07.02.2013 15:46
pysznosci
Adrian3 07.02.2013 15:18
super
Poison1988 07.02.2013 15:11
wygląda bardzo smacznie :) lubię potrawy z ryżem :)
-Natka- 07.02.2013 15:04
Smakowite danie i jakie zdrowe! :)
ilka_86 07.02.2013 15:00
apetyczna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak