Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki zbożowo-miodowe domowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik łuskany 100 gram
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 100 gram
miód prawdziwy 0,5 szklanki
dynia 100 gram
płatki owsiane błyskawiczne szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki zbożowo-miodowe domowe

Kroki postępowania

1
Płatki, słonecznik, orzechy i dynię prażymy przez pięć minut na suchej patelni.
Krok 1 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto
2
Miód wkładamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Miód ma mieć tylko konsystencję płynną.
Krok 2 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto
3
Wsypujemy uprażone płatki i nasiona do miodu. Dodajemy rodzynki i mieszamy całość.
Krok 3 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto
4
Przekładamy do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Przykrywamy papierem i ugniatamy.
Krok 4 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto
5
Dociskamy ciężką książką. Ja dołożyłam jeszcze rzadko używane ciężarki ;)
Krok 5 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto
6
Po kilku godzinach wyjmujemy z formy i kroimy na małe kawałki.
Batoniki są miększe od tych, które możemy kupić w sklepie, ale są za to naturalne i dużo tańsze. Smacznego!
Krok 6 - Batoniki zbożowo-miodowe domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.03.2013 07:04
świetne, uwielbiam nasionka
czekoladka_m 08.02.2013 22:18
samo zdrowie:)
Amellia 08.02.2013 21:36
genialne!!!! muszę zrobić!
Amellia 08.02.2013 21:36
genialne!!!! muszę zrobić!
Amellia 08.02.2013 21:36
genialne!!!! muszę zrobić!
Beata61 08.02.2013 15:56
Też robię sama takie zdrowe batoniki, a twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak