Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste placuszki z bananami i czekoladą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier drobny 50 g
masło 50 g
maslanka naturalna 150 ml
jajko 2 szt.
banan 2 szt.
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki
cukier puder do oprószenia
plastry pomarańczy do dekoracji
karmel 50 karmelowa
kardamon ½ mielony
sok pomarańczowy 50 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste placuszki z bananami i czekoladą

Kroki postępowania

1
W szklanym naczyniu umieścić maślankę, sok z pomarańczy, żółtka, cukier, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, kardamon i roztopione masło. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Puszyste placuszki z bananami i czekoladą foto
2
Banany obrać i pokroić w kostkę. Czekoladę posiekać dość drobno.
Krok 2 - Puszyste placuszki z bananami i czekoladą foto
3
Banany i czekoladę dodać do przygotowanej wcześniej masy. Wymieszać.
Krok 3 - Puszyste placuszki z bananami i czekoladą foto
4
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Krok 4 - Puszyste placuszki z bananami i czekoladą foto
5
Na rozgrzaną patelnię nakładać małe porcje ciasta. Smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować plastrami pomarańczy.
Krok 5 - Puszyste placuszki z bananami i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 09.02.2013 08:02
pycha
foczka-ks 09.02.2013 01:12
smacznie
kala9287 08.02.2013 23:46
fajne przepis, spróbuję
gusia1000 08.02.2013 22:04
Robię takie i zawsze smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak