Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grillowane bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, cebulką, pieczarkami, pomidorami koktajlowymi i tofu - to propozycja bardzo sycącego dania wege, które idealnie zastąpi mięsny obiad.

Składniki:

cebula 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 20 dkg
tofu 1 sztuka
oliwki zielone 20 sztuk
oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bazylia świeża 2 gałązki
sól
pieprz
pieczarki 7 sztuk
oliwa
kasza gryczana 1,5 szklanki
bakłażan
tymianek 1 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą

Bakłażan to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania oraz grillowania. Ze względu na swoją dosyć twardą skórkę i plastyczny miąższ jest łatwy do faszerowania oraz pieczenia, smażenia czy grillowania. Bakłażan z grilla jest dosyć intensywny w smaku, dlatego dodatek farszu idealnie go balansuje. Bakłażana z grilla możecie zaserwować na obiad lub lunch (jak z tego przepisu), ale również może stanowić samodzielną przekąską np. w formie ROLADEK Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA Z SEREM FETA lub BAKŁAŻANOWE TALARKI Z GRILLA.

Kroki postępowania

1
Bakłażany należy umyć, osuszyć i przekroić. Tak żeby została nam większa część do nadziewania. Ze środka należy usunąć miąższ , nożem albo łyżką wykrawamy. Następnie solimy bakłażana żeby puścił soki i dostawiamy na około 20 minut. Potem płuczemy wodą i suszymy np. na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Grillowane bakłażany nadziewane kaszą foto
2
Do nadzienia potrzebujemy kaszę gryczaną którą gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulkę razem z pieczarkami kroimy na plastry i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylia. Tofu przygotowujemy w marynacie. Do marynaty potrzebujemy , sól, pieprz, oliwę z oliwek, bazylię świeżą, i do niej wkładamy tofu na około 2 godziny.
Krok 2 - Grillowane bakłażany nadziewane kaszą foto
3
Następnie grillujemy je na grillu tak mniej więcej po 5 minut z każdej strony. Pomidorki koktajlowe również grillujemy około 1 minuty. Do kaszy dodajemy, pieczarki z cebulka, pokrojone tofu, oliwki, i napełniamy bakłażany. Grillujemy jeszcze na ruszcie około 25 minut.
Krok 3 - Grillowane bakłażany nadziewane kaszą foto
4
Po ściągnięciu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem.
Krok 4 - Grillowane bakłażany nadziewane kaszą foto

Spodobał Wam się przepis na bakłażany z grilla nadziewane kaszą gryczaną i warzywami? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 23.07.2014 18:12
pyszności, lubię takie dania
cukiereczek 31.03.2014 20:00
apetyczny kąsek
IlonaAlbertos 26.03.2014 18:46
Smakowicie wygląda.
EwelinkA_93 24.10.2013 11:07
apetycznie wyglądają
Dorian 11.02.2013 08:34
pycha
Alex_M 10.02.2013 10:49
super!
paulina2157 09.02.2013 16:31
ciekawa wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak