Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 2 opakowania
cytryny 2 sztuki
margaryna 250 gram
śmietanka kremowa 400 ml
zagestnik do smietany 2 opakowania
cukier puder
herbatniki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Pieczmy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i 1/2 szklanki cukru, ubijamy ponownie na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Masa cytrynowa: Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do garnka. Dodajemy pól szklanki wody i szklankę cukru zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodając 2 żółtka. Budyń wlewamy do gotującego się soku cytrynowego. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy całość.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Gorący krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki do przestudzenia.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
400 ml kremówki ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i zagęstnikami. Następnie rozsmarowujemy na przestudzonym kremie cytrynowym.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
Na ubitej śmietanie układamy herbatniki.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto
6
Herbatniki smarujemy lukrem, który robimy z cukru pudru, kilku kropel soku z cytryny i gorącej wody.
Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.10.2013 08:35
pyszne i aromatyczne
Wojt@s
Wojt@s 06.10.2013 13:31
muszę sam spróbować
aisza1 02.08.2013 11:13
pyszne ciacho
agnieszka214 08.07.2013 20:59
ciasto napewno aromatyczne
Klausia 22.02.2013 18:38
świetny pomysł, skorzystam przy okazji ;)
Kasnaj 20.02.2013 19:17
bardzo fajne :)
adelajda 15.02.2013 20:25
pycha !!
Alex_M 15.02.2013 09:54
podoba mi sie :)
Renia1 14.02.2013 14:43
świetne ciacho
Anna169Hosz 14.02.2013 10:44
Super ciacho!
Stenka 12.02.2013 15:10
apetyczne
matesko 12.02.2013 08:21
ładnie wygląda
Poison1988 10.02.2013 12:43
smak, który kojarzy mi się z moją teściową :) uwielbiam to ciasto :)
Joannasz3190 09.02.2013 21:46
Bardzo ciekawe, wykorzystam przepis :)
czekoladka_m 09.02.2013 21:28
ja robię takie samo ciasto
paulina2157 09.02.2013 21:08
wygląda tak niewinnie ale pięknie
artur7 09.02.2013 20:49
pyszne ciastko do kawy
Habibi 09.02.2013 20:49
Podobny krem zawsze pakowałam dwie warstwy biszkoptu, ale w herbatnikami to naprawdę świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak